Σήμερα λειτουργούν στη πόλη τα προξενεία των ακολούθων κρατών: Αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα] Η παραλία του Βόλου φωτογραφημένη από το δυτικό της άκρο. Αριστερά διακρίνεται το κτίριο Παπαστράτου και στο βάθος ο ναός του Αγίου Κωνσταντίνου, αρχιτεκτονικό δημιούργημα του Αριστοτέλη Ζάχου. Το Κάστρο του Βόλου, στη σημερινή συνοικία Παλιά του δυτικού τομέα της πόλης, χτίστηκε στα μέσα του 6ου μ. αιώνα. Στη συνοικία των Παλαιών και στο υπόγειο γκαράζ του πολυχώρου Village μπορεί κανείς να θαυμάσει τα εντυπωσιακά, αναδεδειγμένα από την αρχαιολογική Υπηρεσία, Ρωμαϊκά Λουτρά. Το Πάρκο του Αναύρου, απέναντι από το Μουσείο, με αντιπροσωπευτικά δείγματα μοντέρνας γλυπτικής.
Εστίες καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων είναι το Δημοτικό Θέατρο, το Ωδείο, καθώς και η Συμφωνική Ορχήστρα της πόλης. Το 2004, ο Βόλος έγινε «ολυμπιακή πόλη», αφού φιλοξένησε ορισμένους αγώνες ποδοσφαίρου στα πλαίσια των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι αγώνες έγιναν στο νέο υπερσύγχρονο Πανθεσσαλικό Στάδιο, το οποίο κατασκευάστηκε για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων. Αξιοποιώντας την εμπειρία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ο Βόλος διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γυμναστικής και τμήμα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Μπιλιάρδου το 2006.
Το 1988 πραγματοποιήθηκε στην πόλη συμπόσιο Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών-γλυπτών. Οι παρευρισκόμενοι δώρισαν στην πόλη όσα έργα δημιούργησαν τη χρονική περίοδο του συμποσίου, τα οποία και κοσμούν το πάρκο. Το Σπίτι με το Τριαντάφυλλο, στη διασταύρωση των οδών Ανθίμου Γαζή και Βλαχάβα, όπου έζησε η ζωγράφος Χρυσούλα Ζώγια. Η Γορίτσα, ένας χαμηλός λόφος ύψους 200 μέτρων, που προβάλλει προς τη θάλασσα μέσα από τον ορεινό όγκο του Πηλίου, από όπου μπορεί κανείς να εποπτεύσει τη γύρω περιοχή και τον Παγασητικό κόλπο και γι' αυτό είχε σημαντική στρατηγική θέση από τον 4ο αιώνα π. Χ.
Μεταξάς, Ιάσονος & Γαμβέτα, Βόλος[17] Η οικία Κατσέμη (σήμερα ΚΕΘΕΑ), Έτος Κατασκευής 1929-30, Αρχιτέκτων Ι. Τσιράγγελος, Μεταμορφώσεως 18 με Σοφοκλέους, Βόλος[17] Καπνοβιομηχανία Ματσάγγου (1936), σήμερα Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Καπνοβιομηχανία Ματσάγγου, Το αρχικό κτήριο κατασκευάστηκε το 1890 στη συμβολή Π. Μελά και Σωκράτους. Η δεύτερη φάση επέκτασης το 1918 και η 3η μοντερνιστική επέκταση καταλαμβάνει το τετράγωνο Μακεδονομάχων, Σωκράτους έως την 28η Οκτωβρίου και σήμερα στεγάζει το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας[18][19]. Πρώην καπναποθήκη Παπαστράτου (Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), Έτος κατασκευής 1926-1935, Οδός Αργοναυτών, Βόλος Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα] Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Κτίριο Παπαστράτου. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ο Βόλος είναι η έδρα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το οποίο αποτελείται από πέντε σχολές και δεκαοκτώ τμήματα.
Η πόλη του Βόλου αποτελεί την πρωτεύουσα του Νομού Μαγνησίας και τοποθετείται γεωγραφικά στην περιοχή της κεντρικής Ελλάδας, ειδικότερα δε στο πεδινό τμήμα του νομού. Χαρακτηρίζεται από έντονες αστικές λειτουργίες, που αποτελούν μια σημαντική παρουσία της βιομηχανίας και του τουρισμού, αλλά και από ένα αξιοσημείωτο αριθμό νέων ανθρώπων, κυρίως λόγω της ύπαρξης της πλειονότητας των τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τα παραπάνω χαρακτηριστικά γνωρίσματα διαμορφώνουν την ταυτότητα της πόλης, το κάθε ένα με το δικό του ξεχωριστό τρόπο, ενώ, με τον κατάλληλο σχεδιασμό και πολιτικές, μπορούν να συμβάλλουν στην αειφόρο ανάπτυξη και ευημερία της πόλης. Σε τοπικό επίπεδο, το Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου βρίσκεται στο μυχό του Παγασητικού κόλπου, σε μικρή απόσταση από τον κύριο οδικό άξονα της χώρας (ΠΑΘΕ), με τον οποίο συνδέεται σε δύο σημεία, στις Μικροθήβες και στο Βελεστίνο και σε απόσταση 330 χλμ. από την πρωτεύουσα Αθήνα και 214 χλμ. από τη συμπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη.
ά. έπαψαν να λειτουργούν. Η λειτουργία της Βιομηχανικής Ζώνης από το 1969 οδήγησε σε μία προσωρινή βιομηχανική άνθιση με την εγκατάσταση νέων βιομηχανιών. Όμως στα μέσα της δεκαετίας του 1980, η αποβιομηχάνιση του Βόλου άρχισε να γίνεται πλέον γεγονός. [13] Σήμερα, στην περιοχή εξακολουθούν να λειτουργούν ορισμένες μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, όπως το εργοστάσιο Όλυμπος της ΑΓΕΤ Ηρακλής, η Χαλυβουργία Ελλάδος (πρώην Χαλυβουργία Θεσσαλίας), το εργοστάσιο ρητίνης PET της VPI, το εργοστάσιο χαλυβδόφυλλων της Κόντι, το εμφιαλωτήριο ΕΨΑ, η ΕΥΡΗΚΑ με τα απορρυπαντικά, το εργοστάσιο βαριάς συντήρησης-ανακατασκευής του ΟΣΕ, τα μπισκότα Παπαδοπούλου, κ.
Μαζί με τις Φθιώτιδες Θήβες, κοντά στη σημερινή Νέα Αγχίαλο, ήταν τα σημαντικότερα κέντρα της παλαιοχριστιανικής και βυζαντινής Θεσσαλίας, αποτελώντας τη διέξοδο της ενδοχώρας προς τη θάλασσα. Μάλιστα, από τον 5ο αι. μ. Χ., η Δημητριάδα έγινε έδρα επισκόπου, τον τίτλο της οποίας διατηρεί μέχρι και σήμερα.
Κατά ορισμένους, η λέξη Βόλος αποδίδεται σε παραφθορά του αρχαίου ονόματος Ιωλκός (Ιωλκός > Γιωλκός > Γώλος > Βώλος ή Βόλος). Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι η ονομασία Βόλος προήλθε από το όνομα Φόλος, που κατά τη μυθολογία ήταν πλούσιος γαιοκτήμονας της περιοχής. Κατά μία τρίτη εκδοχή (βλ. Η επανάσταση της Θετταλομαγνησίας, του Γ.
[ΣΉΜΕΡΑ] Βόλος εναντίον Αθλητικός Τρίπολης ζωντανή | Profile Η πρώτη σέντρα της Super League 1 στον Βόλο - Το πρόγραμμα της πρεμιέραςΕπιστροφή στη Λαμία-Ιωνικός Απόλλων εναντίον Μακάμπι Χάιφα ζωντανή 2022 17:25
Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Βόλου, κατασκευάστηκε το 1884 από τον Ιταλό μηχανικό Εβαρίστο Ντε Κίρικο, πατέρα του μεγάλου υπερρεαλιστή ζωγράφου Τζόρτζιο Ντε Κίρικο [15]. Άποψη του λιμανιού από την παραλία του Βόλου. To Δημοτικό Ωδείο Βόλου (1885). Δημοτικό Ωδείο Βόλου, Έτος Κατασκευής 1885, Μεταμορφώσεως 1, Βόλος Θεμελιώθηκε για να στεγάσει τις λειτουργίες της Τράπεζας Ηπειροθεσσαλίας, στη συνέχεια από το 1900 της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας και τέλος του Δημοτικού Ωδείου Βόλου[16] Κλινική-οικία Τσικρίκη (πρώην οικία Α. Γκλαβάνη), Έτος Κατασκευής 1929, Αρχιτέκτων Α.
Το 1919, το λιμάνι του Βόλου ήταν το πρώτο σε εξαγωγές καπνών στην Ελλάδα, με ποσοστό εξαγωγών 30%. Συγκεντρώνοντας όλες τις προϋποθέσεις — κεφάλαια, εργατική δύναμη, διευρυμένη εσωτερική αγορά, πρόσβαση στις πρώτες ύλες — ο Βόλος εξελίχθηκε προπολεμικά σε σημαντικό βιομηχανικό κέντρο. Οι κυριότεροι κλάδοι της βιομηχανίας ήταν τα τρόφιμα, το μέταλλο, ο καπνός, η υφαντουργία και η βυρσοδεψία. Το 1889 ιδρύθηκε η σιδηροβιομηχανία του Παπαρήγα, το 1890 η καπνοβιομηχανία Ματσάγγου και το 1895 το εργοστάσιο φωταέριου.
((ΣΉΜΕΡΑ>>>>)) ΟΦΗ εναντίον Λαμία ζωντανή 2022 LAMIA-OFI Hesgoal ζωντανή μετάδοση Διαδικτυακά.. Πού να παρακολουθήσετε δωρεάν; (2022)Πες μας ποιος σύλλογος είσαι οπαδός! Και έχετε αποκλειστική
Υγεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα] Το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου εξυπηρετείται από το Γενικό Νομαρχιακό Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου. Το Νοσοκομείο βρίσκεται στην οδό Πολυμέρη, στο ανατολικό άκρο της πόλης. Το πρώτο κτίριο αναγέρθηκε το 1903 με 1906, με δαπάνες των ελληνοαιγυπτιωτών Κωνσταντίνου και Νικολάου Αχιλλόπουλου, που κατάγονταν από την Τσαγκαράδα Πηλίου. [14] Κατά την περίοδο της πανδημίας του Covid-19 πολλοί κάτοικοι του Βόλου και των γύρω περιοχών νοσηλεύτηκαν στο συγκεκριμένο νοσοκομείο. Αστικό τοπίο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα] Συνοικίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα] Αϊβαλιώτικα Νεάπολη Άγιοι Ανάργυροι Παλιά ή Παλαιά Επτά Πλατάνια Μεταμόρφωση Χιλιάδου Καραγάτς Αγία Παρασκευή Ανάληψη Άγιος Κωνσταντίνος Άναυρος Νέα Δημητριάδα Αγριά Προάστια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα] Προάστια θεωρούνται οι παρακάτω Δημοτικές Ενότητες και πρώην Δήμοι:[εκκρεμεί παραπομπή] Δημοτικές Ενότητες Έδρα Δημοτικές Υποενότητες Πληθυσμός 1 Δημοτική Ενότητα Νέας Αγχιάλου Ν.
Βόλος: Η αποστολή για τον αγώνα με την Λαμία (5/11) Επιστρέφει στην αποστολή του Βόλου ο Βίκτορ Φερνάντες για το εκτός έδρας παιχνίδι με την Λαμία (5/11, Παρασκευή, 04/11/2022